Reklama

2017-03-04 10:35:00

Reklama

Blog

Od ziarna do alkoholowego trunku. Etapy warzenia piwa.

Co to jest słodowanie ziarna? Po co zaciera się słód? Czym dokładnie jest chmielenie, co dzieje się podczas fermentacji, oraz jak nie zostać producentem granatów.

Tak, producentem granatów. Ale o tym na samym końcu.

Dzisiejszy post poświęcony będzie konkretnym etapom warzenia piwa z zacieraniem, troche teorii i tego co ważne w poszczególnych etapach, na co uważać i jak się za to zabierać. Krótko i zwięźle.





Wymienimy sobie poszczególne etapy, czyli:
  • słodowanie
  • śrutowanie
  • zacieranie
  • filtracja i wysładzanie
  • chmielenie
  • fermentacja
  • butelkowanie

SŁODOWANIE

Słodowanie to kiełkowanie ziarna, które na celu ma wytworzenie odpowiedniej ilości enzymów, po to by podczas zacierania wydobyć z niego cukry fermentowane przez drożdże. Ziarnu zapewnia się warunki jakie roślina przechodzi w trakcie wzrostu w przyrodzie. Kiedy ziarno zakiełkuje, zatrzymuje się ten proces, a następnie słód się suszy. Nie jest to proces tak prosty jak opisałem, w ziarnie zachodzą skomplikowane procesy biologiczne. Samo słodowanie również łatwe nie jest, dlatego jest to chyba jedyny proces kiedy można powiedzieć, że domowe nie jest lepsze. Słód ze słodowni jest zdecydowanie lepszy niż zrobiony w domu. Spotkamy się ze słodami jęczmiennymi: podstawowe (bazowe), karmelowe, barwiące (palone), specjalne i wędzone. Pszenicznymi i żytnimi.

Źródło: beerplanet.com.br



ŚRUTOWANIE

Śrutowanie, to rozdrobnienie słodu tak, aby uszkodzić ziarno i rozerwać łuskę. Zbyt drobne śrutowanie, może doprowadzić do problemów z filtracją, a zbyt drobno zmielona łuska może dać w piwie uczucie ściągania z wypłukanych garbników. Zbyt grube śrutowanie natomiast może przyczynić się do niskiej wydajności. Drobno można śrutować twarde ziarna żyta i pszenicy które pozbawione są łuski. Praktykowane jest zwilżenie słodu przed śrutowaniem, w celu zmiękczenia łuski. 

Śrutowanie słodu 


ZACIERANIE SŁODU

Zacieranie, czyli lekko mówiąc moczenie słodu. Celem zacierania jest wypłukanie cukrów ze słodowanego ziarna. Do tego celu potrzebne są enzymy, które powstają podczas słodowania. To one rozkładają skrobię na cukry fermentowalne dla drożdży, głównie maltozę. Najważniejsze z nich to beta-amylaza i alfa-amylaza. Oprócz głównych enzymów, istnieją też takie które są aktywne w innych temperaturach. a mogą wpływać na klarowność, pianę, a nawet aromat goździków w piwach pszenicznych (oczywiście przy doborze odpowiednich drożdży).

PRZERWA
 TEMP. CEL

ZAKWASZAJĄCA

30-32°C Zacieranie w tej temperaturze miało na celu zakwaszenie się w wyniku działania enzymu fitazy, dzisiaj rzadko stosowana. Obecnie używa się słodu zakwaszającego, albo kwasów, m.in. mlekowy, w celu obniżenia pH.

FERULIKOWA

44°C Dotyczy piw pszenicznych. Warząc piwo w tym stylu robimy tę przerwę aby stworzyć kwas ferulowy. Podczas fermentacji odpowiednimi drożdżami zachodzi
 dekarboksylacja kwasu ferulikowego, czyli reakcja chemiczna, która prowadzi do pojawienia się w piwie  4-winylogwajakolu, dającego aromat goździka.

BETA - GLUKANOWA

45-50°C  Obniżenie lepkości beta-glukanu. Szczególnie ważne przy piwie żytnim, które podczas zacierania może zmienić konsystencje w rzadki kisiel, co w efekcie skończyć się może problemami w filtracji. 

BIAŁKOWA


50-52°C  Stosowanie ma na celu rozkład białek, aby dostarczyć drożdżom aminokwasów niezbędnych do intensywnego budowania nowych komórek w okresie wzrostu podczas fermentacji.  Negatywnie wpływa na piane w piwie. Obecnie pomijana.

MALTOZOWA

 62°C W tej temperaturze pracuje najefektywniej enzym beta-amylaza który wytwarza maltozę (dwucukier), łatwo fermentowaną przez drożdże. Gdyby poprzestać z zacieraniem na tej przerwie, powstałoby piwo wytrawne (alkoholowe).

DEKSTRYNUJĄCA

72°C  Tutaj pracuje głównie alfa-amylaza, enzym wytwarzający przed wszystkim dużą ilość dekstryn - cukrów złożonych, które nie są fermentowalne i poprawiają treściwość piwa. Gdyby zacierać w tej temperaturze, z pominięciem przerwy maltozowej, powstało by piwo będzie bardziej słodkie, o niskiej zawartości alkoholu.

Jak widać, zacieranie w stałej temperaturze 65-67°C jest "kompromisem" pomiędzy aktywnością obu enzymów. 
Kształtować można tutaj charakter piwa, odpowiedni do stylu, ale nawet celując we własne receptury. Pozwala nam tez w jakiś sposób stwierdzić, czy końcowa gęstość po fermentacji to wynik problemów z drożdżami, czy też celowy skutek zacierania "na wytrawnie" czy "na słodko". Tabela przedstawia kolejność w jakiej powinniśmy to robić. Jeżeli zaczęlibyśmy od przerwy dekstrynującej, to maltozowej już nie zrobimy. Dlatego tak ważne jest używać termometru!

zacieranie
Zacieranie

Istnieją dwa główne rodzaje zacierania: infuzyjne i dekokcyjne.

Zacieranie infuzyjne - czyli tzw. zacieranie "na lenia". Ustala się temperaturę w przedziale 60-70°C i pozwala się działać enzymom. Można też prowadzić zacieranie programowane temperaturowo w którym pozwalamy pracować konkretnym enzymom w odpowiednim czasie. 

Zacieranie dekokcyjne - tak samo sterowane temperaturowo, z tą różnicą, że podgrzewanie zacieru odbywa się poprze odebranie części zacieru (nazywane dekoktem). Dekokt doprowadza się do wrzenia i poprzez dodawanie go do zacieru podnosi się temperaturę.


FILTRACJA I WYSŁADZANIE

Czyli oddzielenie części stałych (młóta) od filtratu. Pomaga wężyk w oplocie (sraczwężyk :)), albo fałszywe dno. Tak naprawdę filtratorem jest łuska. Po zacieraniu, przekłada się delikatnie zacier do kadzi filtracyjnej i pozwala się ułożyć złożu. Trwa to do kilkudziesięciu minut. Potem odkręcamy na mały przepływ kranik i zwracamy kilka mętnych litrów z powrotem do kadzi. Kiedy leci już klarowny, możemy go podgrzewać. Przed filtracją należy zacząć podgrzewać wodę do wysładzania. Wysładzanie to wypłukanie resztek cukru po filtrowaniu. Podgrzaną wodę do ok 80°C przelewamy powoli do kadzi zaciernej, pamiętając aby nie wysładzać poniżej 2°Blg. Mierzymy to areometrem, po ostudzeniu próbki do 20°C. Wypłukiwanie poniżej 2°Blg może skutkować wypłukiwaniem garbników (uczucia ściągania w gotowym piwie).


Przelewanie zacieru do filtracji i wysładzania.



CHMIELENIE - czyli zagotowanie brzeczki i dodanie chmielu w celu nadania goryczki, smaku i aromatu. W zależności jak długo chmiel gotujemy, możemy uzyskać różne efekty. 

  • 60 minut - goryczka
  • 30 minut - smak
  • 10 minut - aromat

Dodaje się też chmiel na 0 minut (czyli po wyłączeniu palnika), na whirlpool (wprawienie w ruch okrężny schłodzonej brzeczki w celu uformowania się chmielin i innych osadów na środku garnka, aby do fermentora zlać jak "najczystszy" płyn), na burzliwą fermentację, na cichą fermentację, lub robienie herbatki chmielowej.

Bardzo ważne podczas gotowania brzeczki, aby naczynie w którym gotujemy nie było przykryte, aby DMS (Dimetylosiarczek) mógł odparować (aromaty warzyw, kukurydzy). Powinna być swoboda odparowania (potrafi wyparować kilka litrów w zależności od intensywności gotowania, oraz czasu). Warto mieć dobry okap, albo odchylone okna.

Podczas gotowania, można spodziewać się przełomu.

Przełom

Należy również zadbać również o to, aby jak najszybciej schłodzić brzeczkę po gotowaniu. W domu typowymi pomaga wanna albo brodzik wypełniony zimna wodą. Bardziej zaawansowanym urządzeniem (często domowej roboty) jest chłodnica zanurzeniowa podłączana do zimnej wody włożona do gorącej brzeczki potrafi ją ostudzić do ok 20°C, nawet w kilkanaście minut, oczywiście zależy jak jest wykonana i z jakiego materiału. W wannie może to trwać kilka godzin.

Chłodzenie chłodnica zanurzeniową.


FERMENTACJA

Fermentacja jest poniekąd kluczem w całym procesie warzenia. Tutaj powstają niektóre aromaty, a przede wszystkim powstaje alkohol. Uwaga piwowara powinna się skopić jedynie na zapewnieniu odpowiedniej temperatury, i przede wszystkim (na początku drogi z piwowarstwem) na niezaglądaniu natrętnie do fermentora.

Na samym początku najważniejszą czynnością przed zadaniem drożdży jest napowietrzenie brzeczki. Tlen jest potrzebny naszym grzybkom do rozmnożenia. Dopiero kiedy tlen się skończy, zaczynają produkować etanol. Zbyt krótkie napowietrzanie, może zaburzyć przebieg fermentacji, a wtedy powstanie wadliwe piwo. Natleniać można łygą, albo przelewając z jednego pojemnika do drugiego. Należy pamiętać, że sprzęt z którym będzie miała styczność napowietrzana brzeczka, musi być dokładnie zdezynfekowany.

Napowietrzona brzeczka, przed zadaniem drożdży.

Kolejną ważną rzeczą jest temperatura. Miejmy na uwadze to, że podczas fermentacji wydziela się ciepło. Temperatura w fermentującej brzeczki będzie miała ok 2 stopni więcej.

Przykładowo: jeżeli chcemy fermentować w 19°C, to temperatura otoczenia powinna mieć ok 17°C.
Pomaga tutaj termometr ciekłokrystaliczny, naklejany na fermentor. To ten sam który możecie zobaczyć na akwariach. Jest to powierzchowny pomiar, ale najbliższy tej temperaturze jaką ma fermentująca brzeczka. 
Samo zapewnienie odpowiedniej temperatury w warunkach domowych, może być trudne, ale istnieją sposoby aby tak nie było. Jeżeli temperatura jest za wysoka, można owijać fermentor zimnymi mokrymi ręcznikami, wstawić go do lodówki (jeżeli są na to warunki), zrobić sobie styropianowe pudło do którego wkładać będziemy zamrożoną wodę w butelkach. Jeżeli jest niska, można wstawić fermentor do naczynia z ciepłą wodą, owinięcie kocem, czy wstawienie grzejnika do pomieszczenia w którym fermentujemy, ewentualnie zakupić pas grzewczy.

Podczas fermentacji można zaobserwować kilka faz fermentacji burzliwej:
  • lag - czas od zadania drożdży, do rozpoczęcia fermentacji. To czas w którym nowy piwowar (jeżeli nie ma przezroczystego fermentora, albo nie zaobserwuje "bulkania" rurki fermentacyjnej) zajrzy do wiadra z "pisiont" razy. Lag trwa od kilku do kilkunastu godzin, jeżeli trwa ponad 48 h, a są to drożdże górnej fermentacji to wtedy można się martwić. Do tego czasu wskazane jest nie zaglądanie do fermentora i nie obgryzanie paznokci.
  • faza niskich krążków - kiedy na tafli pojawia się piana. 
  • faza wysokich krążków - maximum pracy drożdży, duża obfita piana, niekiedy podobna do bezy. Potrafi wyjść z fermentora.
  • faza opadających krążków - piana opada, drożdże opadają na dno, albo wiszą w kożuchu na powierzchni.
Kiedy ustępuje fermentacja burzliwa, wtedy należy rozważyć przelanie znad osadu drożdżowego i innych osadów na fermentację cichą. Fermentacja cicha to nie czynność jaką wykonuje piwowar, ale proces końcowej pracy drożdży i klarowanie się piwa. Nie trzeba na cichą przelewać. Jest to jednak wymagane kiedy chcemy zebrać gęstwę drożdżową do kolejnego piwa, albo jeżeli mamy dużo osadów i chcemy mieć czyste piwo do przelewania w butelki. 

Na tym etapie również istnieje jakiś procent niepowodzenia. Zła kondycja drożdży, zbyt niska ich ilość, słabe napowietrzenie brzeczki, infekcja. Ale spokojnie, rzadko się zdarza. 

Faza wysokich krążków.


BUTELKOWANIE

Rozlew uwarzonego piwa to zwieńczenie naszej pracy. Od skosztowania nagazowanego napoju alkoholowego dzieli nas już tylko kilka tygodni.

Na butelkowanie, decydujemy się, kiedy pomiar gęstości wskazuje przez kilka dni tyle samo. Czyli kiedy "Blg. nie spada".
Najczęściej piwo przed rozlewem przelewa się do fermentora z kranikiem, i do niego dodaje się surowiec do refermentacji.
Na początku przygody z piwowarstwem prościej jest dodać cukier do każdej butelki, w odpowiedniej ilości. Butelki myjemy i dezynfekujemy, do każdej butelki dodajemy cukier i napełniamy piwem. Lepszym rozwiązaniem jest odmierzenie cukru, zagotowanie go z niewielka ilością wody i dodanie do fermentora z kranikiem (do którego przelejemy piwo). Do tego są kalkulatory, nie musimy tego liczyć. Zakładamy kapsel i zamykamy kapslownicą. Dodanie cukru do piwa wznowi fermentację w butelce. Kiedy ją zamkniemy, dwutlenek węgla który produkują drożdże nie będzie miał się gdzie ulatniać, tym samym rozpuści się w piwie. Tak powstanie gaz w piwie. Proste! 

Zlewanie piwa do fermentora z kranikiem.

Bardzo ważne jest tutaj odpowiednie odmierzenie surowca do refermentacji. Jeżeli dodamy zbyt dużo, to w efekcie możemy mieć gushing (niekontrolowane pienienie się piwa, po otwarciu butelki wszystko wyjeżdża). W najgorszym przypadku możemy stworzyć granat! Od zbyt wysokiego ciśnienia rozrywa butelkę. Jest to poważna sprawa, bo jest zagrożeniem dla naszego zdrowia. Podobno piwowarzy się dzielą na tych którzy mieli granaty,, oraz na tych, którzy je będą mieć. Sam nie miałem ani jednego. 
Jeżeli damy zbyt mało cukru do refermentacji, wtedy piwo możne wydawać się trochę "płaskie" (nie w smaku, ani aromacie), piana się może nie utworzyć. Kto lubi pić wygazowane piwo?

Zamykanie butelki.

Osobiście najbardziej z całego procesu warzenia nie lubię butelkować. Szczególnie wtedy kiedy mam nowe butelki do umycia i odklejania etykiet. Jest to proces żmudny, ale zrekompensować mogę go sobie za kilka tygodni, kiedy nalewam własne piwo z obfitą pianą, która obkleja szkło. aż do ostatniego łyku. Tak jak ten IRISH RED ALE poniżej. 


Kup e-wydanie Tygodnika Podhalańskiego.

Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
piwnik 2017-03-04 21:20:22
Zgrzyta trochę ten alkohol nie lepiej byłoby " złocisty " ? Znowu akiś mapet będzie putał o bimber
  • PRACA | szukam
    KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, SPRZĄTANIE. 796 358 958.
  • SPRZEDAŻ | zwierzęta
    SZCZENIAKI SHIH TZU. 730 519 594.
  • PRACA | dam
    Przyjmę Cieślę - budowa w Kluszkowcach Stawka do uzgodnienia Proszę dzwonić - 788 624 940. 788 624 940 aleksandra@tatrastyle.pl
    Tel.: 788
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA LOKAL NA PIZZERIĘ W ZAKOPANEM. 502 658 638
  • SPRZEDAŻ | różne
    SPRZEDAM SIANO W BALACH. 502 658 638
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA PLAC POD MAGAZYN. 502 658 638
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA HALE NA WARSZTAT SAMOCHODOWY, LAKIERNIĘ, PRALNIE, HURTOWNIĘ, MAGAZYN. 502 658 638
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE, ŁAZIENKI, ZABUDOWY, ADAPTACJA PODDASZY, REMONTY, DOCIEPLENIA BUDYNKÓW, FASADY. 693 206 403.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE, DOMY OD PODSTAW, POKRYCIA DACHOWE, SZALUNKI STROPOWE. 693 206 403.
  • USŁUGI | budowlane
    REMONTY I WYKOŃCZENIA. 660 079 941.
  • SPRZEDAŻ | budowlane
    DESKI ŚWIERKOWE, dł. 5 m, gr. 53 mm. DRZEWO OPAŁOWE BUK. 660 079 941.
  • USŁUGI | budowlane
    ADAPTACJA PODDASZY, OCIEPLENIA WEŁNĄ MINERALNĄ, SUFITY PODWIESZANE, ZABUDOWY GK, WYKOŃCZENIA WNĘTRZ. 660 079 941.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI MINIKOPARKĄ 2.5 TONY - 722 307 227.
  • SPRZEDAŻ | budowlane
    Sprzedam KANTÓWKĘ, KROKWIE, DESKI, GONTY i OPAŁ - 788 344 233.
  • USŁUGI | budowlane
    REMONTY I WYKOŃCZENIA WNĘTRZ KRÓTKIE TERMINY GWARANCJA NA WYKONANE ROBOTY. 602839607
    Tel.: 602839607
  • PRACA | dam
    PENSJONAT "Willa Park" W CENTRUM ZAKOPANEGO ZATRUDNI OSOBĘ DO SPRZĄTANIA I RZYGOTOWYWANIA ŚNIADAŃ. 509 578 689.
  • PRACA | dam
    Kucharz al'a carte- Restauracja Górska w Białce Tatrzańskiej Do uzupełnienia zespołu poszukujemy osoby na stanowisko: KUCHARZ. Oferta pracy dla kucharza z doświadczeniem zawodowym. Praca na stałe, bardzo dobre warunki pracy. Więcej informacji pod nr. 518 259 536 www.restauracjagorska.pl rest.gorska@gmail.com
    Tel.: 518 259 536
    E-mail: rest.gorska@gmail.com
    WWW: www.restauracjagorska.pl
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Zakopane - DOM na ulicy Grunwaldzkiej. 660 797 241
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Działka pow. 41ar do zabudowy położona w Lipnicy Wielkiej pod Babią Górą. 603071487, 609325040.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Las z drzewostanem pow. 41ar w Lipnicy Wielkiej 603071487, 609325040.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    APARTAMENT Za Strugiem, Zakopane - 607 506 428.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię TYNKARZA I POMOCNIKA przy tynkach maszynowych. 730 39 73 01.
  • PRACA | dam
    Poszukujemy osób do pomalowania drewnianych balkonów w obiekcie turystycznym w Zakopanem. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt pod numerem telefonu: 693 692 100. 693692100
    Tel.: 693692100
  • KUPNO
    SKUP STARYCH SPAWAREK. 536269912.
  • RÓŻNE
    OBWOŹNY SKUP ZŁOMU - dojazd do klienta. 536269912.
  • USŁUGI | inne
    PROFESJONALNA WYCINKA DRZEW, GAŁĘZI Z PODNOŚNIKA I Z UŻYCIEM LINY. 889 105 476
  • USŁUGI | budowlane
    FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO. 882080371.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484.
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    POLE - 1.6 HA i 42 AR. 505 429 375.
  • NAUKA
    NATIVE SPEAKER - JĘZYK ANGIELSKI - nauka face to face lub online, PRZYGOTOWANIE DO MATURY - Zakopane, okolice - 605 069 173
  • USŁUGI | budowlane
    TYNKI MASZYNOWE. 604 857 880.
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2024-04-19 20:17 Voucher z debaty dla Marysi Białońskiej 2024-04-19 20:00 Pokaz mody ekologiczne EKO JA, EKO TY 2024-04-19 19:00 Bajkowe klimaty na szlaku, było pięknie, pusto i całkiem sporo świeżego śniegu 2024-04-19 18:00 Nie jestem żadną deweloperką, nikomu żadnych widoków z Krupówek nie zasłaniam 14 2024-04-19 17:00 Dlaczego urząd miasta chroni skazaną naczelnik? 4 2024-04-19 16:23 Czym jest wirtualne biuro? 2024-04-19 16:17 Kto dokonuje napraw wind? 2024-04-19 16:00 Ocieplenia w prognozach nie widać 2 2024-04-19 15:00 Młodzież zapobiega pożarom - eliminacje powiatowe OTWP w Nowym Targu za nami 2024-04-19 14:00 Wiemy jaka kara spotkała kobietę, która wczoraj wjechała między kolejowe rogatki! 7 2024-04-19 13:00 Zaginęła 72-letnia Janina Czaicka 2024-04-19 11:00 Agnieszka Nowak-Gąsienica kontra Łukasz Filipowicz czyli debata w Kinie Giewont (WIDEO) 26 2024-04-19 10:30 OZE i termomodernizacja - to połaczenie się opłaca! 2024-04-19 10:00 Uczniowie z Kowańca z wizytą w Radevormwald 2024-04-19 09:00 Autystyczne dzieci bez swego przedszkola? Burmistrz jednak obiecuje pieniądze 2 2024-04-19 09:00 Innowacyjne podejście do fotowoltaiki 2024-04-19 07:59 Zakopane w białej szacie, na Kasprowym Wierchu minus dziesięć stopni 2024-04-18 21:45 Leśniczy z Morskiego Oka ostrzega (WIDEO) 2024-04-18 21:02 Przyszli studenci sprawdzali jak to jest na ANS 2024-04-18 20:00 Rabka ci wszystko wybaczy, nawet plagę egipską w kolorze blond 9 2024-04-18 18:00 Debata z kandydatami na burmistrza Zakopanego (ZDJĘCIA, WIDEO) 85 2024-04-18 17:00 Pienińscy flisacy uroczyście otwierają sezon flisacki 2 2024-04-18 16:27 Kładą asfalt na drodze w Kuźnicach (WIDEO) 3 2024-04-18 16:20 Płytki klinkierowe na elewacje - dlaczego warto je wybrać? 2024-04-18 16:00 Kawałek skały uszkodził figurę Matki Boskiej Fatimskiej w Pieninach 2 2024-04-18 15:15 Anna Tybor kolejny raz w Himalajach zjeżdża na nartach z ośmiotysięczników 2 2024-04-18 14:35 O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Nowym Targu 8 2024-04-18 14:30 Pieśń o Jaśku zbójniku 2024-04-18 14:00 Utrudnienia też na ul. Makuszyńskiego w Zakopanem 2024-04-18 13:00 Zapraszamy na debatę kandydatów na burmistrza Zakopanego. Przygotowania trwają (WIDEO) 2024-04-18 12:24 Akcja szczepienia lisów 2024-04-18 12:08 Kiedy warto zdecydować się na ogrodzenie panelowe? 2024-04-18 12:03 Poranny śnieg w Zakopanem (WIDEO) 2024-04-18 11:08 Najciekawsze gadżety dla firm - Nr 4 cię zaskoczy! 2024-04-18 11:04 Poznaj możliwości kosiarek akumulatorowych Kärcher 2024-04-18 11:00 Jestem z miasta, to widać - przekonuje kandydat na burmistrza (WIDEO) 8 2024-04-18 10:00 Kolejna akcja pomocy pogorzelcom z Chabówki 2024-04-18 09:30 Ten film tętni muzyką Amy Winehouse. Mamy dla Was bilety 2024-04-18 09:30 Chloe Gong wraca do Szanghaju. Finał dylogii o Lady Fortune. Mamy dla Was książki 2024-04-18 09:09 Czy ktoś widział Maksia? 2024-04-18 09:01 Wichrówka pełna tajemnic (WIDEO) 2024-04-18 08:30 Wiosenne wianki w Zawoi 2024-04-18 08:00 Dlaczego Urząd Miasta chroni skazaną naczelnik 9 2024-04-17 22:27 Kocha Tatry, teraz potrzebuje Waszej pomocy 2024-04-17 21:41 Piękne widoki i niesamowity podjazd rowerowy. Z tego słynie Gliczarów (WIDEO) 2024-04-17 21:12 Debata przed drugą turą wyborów w Zakopanem 19 2024-04-17 21:00 Dziadek wiedział, że będę lotnikiem 2024-04-17 20:26 Góralscy studenci mogą starać się o stypendium 2024-04-17 20:00 Nowe strony internetowe parków narodowych 1 2024-04-17 19:30 Przy cmentarzu na Olczy wycięto drzewa 9
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2024-04-19 20:26 1. pipi to już wiemy, powtarzasz się jak zacięta płyta, zmień nick na Mariolka albo Wojtek :) 2024-04-19 20:08 2. @pipi bardzo się cieszę, że ma tyle wspaniałych pomysłów. Miała 9 lat na ich wdrożenie i kija zrobiła. Jak miała słuchawkę to odpowiadała merytorycznie;D Słyszałam, że sam Kurski z centrali partyjnej jej podpowiadał. A Gluca i Filara na czas wyborów schowali jak Kaczynski Macierewicza. Zobaczycie jak po wyborach Gluc wyskoczy z krzaków, a Filar tak Wam da popalić, że będzie strach w urzędzie się pokazać. 2024-04-19 20:05 3. Jak załatwić coś dla siebie i pod siebie Super deweloperka dla swoich od Filipowicza zapowiada się Zastanówcie się ludzie bo będzie za późno a wiem co mówię 2024-04-19 19:54 4. Hanka co się może zdarzyć każdemu? Jazda po pijaku? Co ty wypisujesz. Wsiadanie za kółko po wypiciu nikomu nie ma prawa się zdarzyć, a szczególnie naczelnikowi. Taka osoba powinna mieć trochę oleju w głowie. Jak ma problem to jest możliwość leczenia zanim spowoduje jakąś tragedię. 2024-04-19 19:51 5. Piękna restauracja Liczę na multiinstrumentalistę i występy na żywo wódka hop siup goral chla taka taka mowa ma 2024-04-19 19:47 6. Tam problem że za droge nie chce płacić... Przyjazne Zakopane pomoże Żeby było większe i przejazd za 0 zł A miasto z naszych pieniędzy drogę naprawi 2024-04-19 19:39 7. Ładny budynek, jak ich plac to chyba każdy by w tym miejscu coś stawiał i wykorzystał. No proszę tak sobie pomyśleć, czyż nie? A co to wogole Pan Łukasz pozwolenie wydawał? No to już sie robi komedia z tego. Sztuczne aferki, dramy i tyle. Dobrze, że ta pani się odezwała i rozwiała jakieś ploty... 2024-04-19 19:36 8. Nie próbowałem tego wyjaśnić. Winny zawsze odzywa się pierwszy. Wszyscy wiedzą że jest winna jak ocet Tak to zawsze jest gdy polityka zakrywa skrawek rozsądku a chęć zysku za wszelką cenę zakrywa lisia chciwość i żądza pieniądza 2024-04-19 19:30 9. O znowu Mariolka :) 2024-04-19 19:30 10. Agnieszka konkretna merytoryczna odpowiadająca na pytania zna zadania urzędu nie myli Ciągówki z Gubałówką ma ciekawe pomysły możliwe do realizowania . Filipowicz niestety brak konkretów zrobi się, ale jak nie wiadomo, będzie słuchał doradców ciekawe jakich , czemu mówi o szkalowaniu rodziny swojej za to ze ktoś napisał ze często jeździ do Hiszpanii. Jak chce rządzić Zakopanem mając prawie czwórkę małych dzieci i hotel nie będzie miał na nic czasu. Miasto Zakopane to nie to samo co prowadzenie hotelu to duża odpowiedzialność.
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

FILMY TP

Pożegnania


REKLAMA